Ann-Louise Fogelqvist

Leg. Tandhygienist


Endast professionella kan göra en professionell tandblekning.


Att bleka tänderna är säkert förutsatt att det görs på rätt sätt. Det finns mångåriga vetenskapliga studier som bevisar det. Men först måste vi ställa en diagnos på dina tänder och bedöma om det är lämpligt att göra en tandblekning.


Vi använder produkter som är certifierade enligt medicinteknisk EU-lagstiftning och har genomgått toxikologiska studier. Metoden vi använder är den som Tandvård och Läkemedelsverket rekommenderar eftersom den enligt studier har bäst effekt och är skonsammast för tänderna. Den har också visat sig ha varaktigast resultat. 

Så här fungerar det

Vi tar ett tandavtryck på dina tänder för att tillverka individuellt anpassade skenor. Efter en instruktion får du med dig skenor och blekningsgel hem. För bäst resultat bör skenorna användas över natten men det går också bra att använda dem dagtid under fyra timmar. Gelen appliceras i skenan som placeras på tänderna och det som händer är att fritt syre tränger in i tanden och tar bort mörka färgpigment. 

Hur lång tid det tar

Redan efter en natt kan du märka en förändring men optimalt resultat får du vanligtvis efter 3-8 nätter. Resultatet varierar mellan olika personer beroende på ålder och orsak till missfärgningen. Det finns ingen forskning som visar att värme och ljuslampor skyndar på effekten. Det torkar bara ut tanden som då ser vitare ut,  uttorkning går snabbt - blekning tar tid!

Eventuella biverkningar

Vissa personer har känsligare tänder än andra av olika orsaker och kan få ökad känslighet för varmt och kallt under behandlingen. Det är övergående och kan också behandlas med fluor eller annan produkt. Känsligheten försvinner normalt efter två dygn. Produkterna vi använder har högt vatteninnehåll, fluor och kaliumnitrat för att skydda mot isningar och för att tanden och pulpan inte ska ta skada.

Hur länge resultatet varar

Det beror till största delen på dig själv hur länge resultatet varar. Har du en god munhygien och inte röker eller snusar kan ditt resultat hålla i många år. Annars kan du upprepa behandlingen ett par nätter efter något år

teeth2.jpg